Har en lugn & skön helg, det känns skönt, lite längre än vanligt är den oxå. Inte helt fel.
Igår långfredag var vi hos föräldrarna och träffade syskon med respektive och bara myste så mycket vi kunde. Det är verkligen livet, att få umgås helt utan krav med dom jag älskar allra mest.
Idag påskafton så sitter jag just nu här, sedan ska vi se om påskharen har kommit till Smörkullen & tappat några ägg.. & sedan ska vi promenare bort till farmor och farfar på påskmiddag.
 
Har hunnit med att beställa en ny almanacka från personlig almanacka, gjorde de förra året och de var de bästa ja gjort. Man kan få den nästan precis som man vill. Förra året hade jag t ex bilder på barnen och modellen större medans i år tog jag minsta modellen och tog inga bilder på barnen utan en annan jättevacker bild. Man kan ändra färger, linjer, citat, kolumner , ja nästan allt.
Jättebra inte dyrt heller.
 
Ska kika i min kokbok sedan och se vad man kan hitta på att baka med kokossocker eller ev agavesirap.
 

Kokossocker – ett naturligt sötningsmedel med lägre GI än vanligt socker

Kokossocker

Kokossocker är ett alternativ till vanligt socker som tillverkas av nektar från kokospalmer istället för sockerbetor eller sockerrör.

  • Lägre GI än vanligt socker
  • Oraffinerat
  • Ekologiskt
  • Innehåller mer fibrer och protein än vanligt socker

Hur nyttigt är kokossocker?

coconut_treeKokossockret innehåller till största delen vanliga kolhydrater. Koncentrationen av de andra näringsämnena är däremot högre än i vårt vanliga vita rörsocker. Kokossocker innehåller till exempel dubbelt så mycket järn, fyra gånger mer magnesium och tio gånger mer zink än vad rörsocker gör.

Kokossockret innehåller också B-vitaminer, mineraler och antioxidanter som har till uppgift att skydda våra celler från de fria radikalernas angrepp. Kokossockret har dessutom ett glykemiskt index på endast 35 vilket är betydligt lägre än det vi finner hos vanligt vitt socker som ligger på runt 100 GI.

När man ser vilket lågt glykemiskt index kokossockret har är det lätt att förstå att det är ett bättre alternativ till vanligt socker. Med kokossocker kan du enkelt smaksätta din mat och dina bakverk precis som du gör med vanligt socker, med skillnaden att kokossocker har en bättre påverkan på dina blodvärden och dessutom innehåller mer fibrer, protein och mineraler.

Värt att poängtera är att kokossockret inte är av rå standard och därför inte kan användas i en strikt raw-fooddiet då det har värmts upp till 80 grader under tillverkningsprocessen.

 

Näringsinnehåll i kokossocker

 
376 kcal per 100 gram
19 % av RDI (2000 kcal)
 
1 % protein
2 % av RDI (55 gram)
 
92 % kolhydrater
33 % av RDI (275 gram)
 
87 % socker
174 % av max RDI (50 gram)
 
0 % fett
0 % av RDI (80 gram)
 
1 % fibrer
3 % av RDI (30 gram)

Källor: Great Earth och Livsmedelsverket

Hur använder man kokossocker?

cake-263459_640Kokossocker kan användas på alla ställen där socker vanligtvis används. Testa det i allt från bakning och matlagning till efterrätter.

  • Använd i bakning på samma sätt som vanligt socker
  • Tillsätt i te eller kaffe som ett naturligt sötningsmedel
  • Strö det på pannkakor, plättar eller våfflor
  • Strö över äpplen och baka i ugn
  • Använd i hemmagjord sylt, saft eller gelé

Kokossockret är lättanvänt och hur du ska använda det väljer du själv, det är bara att prova sig fram och inkorporera det i din vanliga matlagning. Ska man följa ett recept där vanligt socker är förtecknat på ingredienslistan kan du i de flesta fall byta ut det mot kokossocker rakt av. Du använder alltså samma mått, men kan såklart prova dig fram. Kanske finner du att du varken behöver eller vill använda lika mycket kokossocker som receptet anger.

Kokossocker kan ha en varierande konsistens beroende på hur länge nektarn har kokats. Oftast är den dock ganska mjuk vilket gör den behaglig att arbeta med vid till exempel matlagning och bakning.

 

Hur framställs kokossocker?

coconut_palmKokossocker kommer från nektarn från kokospalmens blommor. Innan det har blivit kokosnötter av blommorna tappas dessa på saven. Sedan värms saven långsamt upp under omrörning i några timmar till det nått en temperatur på 80 grader.

Efter uppvärmningen kristalliseras saven varpå dessa kristaller sedan mals ner till en typ av raffinerat socker. Genom det här behandlingssättet behålls alla vitaminerna, aminosyrorna och mineralerna som den råa nektarn innehåller. Kokossockret ska vara helt fritt från tillsatser och andra kemikalier.

Sockret blir sedan lite brunbeige eller karamellbrunt till färgen när det oxiderar, ungefär som mörkbrunt rörsocker, och till smaken påminner det faktiskt lite om gräddkola. Många tror att det skall smaka kokos, men så är det inte. Bristen på en stark kokossmak är dock en fördel eftersom det gör att kokossocker går att använda i alla möjliga maträtter och bakverk.

Att utvinna sötningsmedel från kokosblommans nektar är ingenting nytt under solen. Detta har man gjort i Sydostasien sedan långt tillbaka i tiden, där kokospalmen växer naturligt och nötens användningsområden är många. Kokospalmen tål inte kyla utan trivs bara i sin naturliga miljö på de varmare breddgraderna. Förmodligen är det också därför som vi i Skandinavien först nu börjat få upp ögonen för kokosnötens många hälsofördelar och användningsområden.

http://www.supernyttigt.se/notter/kokos/kokossocker/

 

Glad påsk till er alla från mig

 

Puss & kram

Anna <3